Gegevens ter bevordering van de transparantie ANBI
- Algemene gegevens
Naam ANBI:
KvK- nummer |
Protestantse gemeente Ellecom en De Steeg
76355306 |
Telefoonnummer (facultatief): | 026 – 4953684 |
RSIN/Fiscaal nummer: | 824138673 |
Website adres: | www.pges.nl |
E-mail: | scriba@pges.nl |
Adres: | Oversteeg 47 |
Postcode: | 6994 AS |
Plaats: | De Steeg |
Postadres: | Idem |
De Protestantse gemeente te Ellecom /De Steeg is een geloofsgemeenschap die behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland. In het statuut (kerkorde) van de Protestantse Kerk staat dit in ordinantie 2 artikel 1 als volgt omschreven “een gemeente is de gemeenschap, die geroepen, tot eenheid, getuigenis en dienst, samenkomt rondom Woord en sacramenten “.
Deze gemeente is een zelfstandig onderdeel als bedoeld in artikel 2 boek 2 Burgerlijk wetboek en bezit rechtspersoonlijkheid. Dit is ook vastgelegd in ordinantie 11artikel 5 lid 1 van de kerkorde.
De kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland bevat o.m. bepalingen omtrent het bestuur, de financiën, toezicht en (tucht)rechtspraak die gelden voor de kerkleden, de gemeenten en andere onderdelen van deze kerk. Deze kerkorde is te vinden op de website van de landelijke kerk: kerkorde Protestantse Kerk in Nederland. De Protestantse Kerk heeft van de Belastingdienst een groepsbeschikking ANBI gekregen. Dat wil zeggen dat de afzonderlijke gemeenten en andere instellingen die tot dit kerkgenootschap behoren zijn aangewezen als ANBI. Dit is ook van toepassing op de Protestantse gemeente te Ellecom /De Steeg.
- Samenstelling bestuur: Het bestuur van de kerkelijke gemeente ligt bij de kerkenraad en wordt gevormd door de ambtsdragers van deze gemeente. In onze gemeente telt de kerkenraad 8leden, die worden gekozen door en uit de leden van de kerkelijke gemeente.
Het College van kerkrentmeesters is verantwoordelijk voor het beheer van de financiële middelen en de gebouwen van de gemeente, met uitzondering van diaconale aangelegenheden. De kerkenraad is eindverantwoordelijk, wat tot uitdrukking komt in de goedkeuring van o.a. de begroting en de jaarrekening. Het college bestaat uit tenminste drie leden. Verder hebben zowel de kerkenraad als het college, door het toezicht op de vermogensrechtelijke aangelegenheden, contact met het regionaal college voor de behandeling van beheerszaken. (Ordinantie 11, art. 8). - Doelstelling/visie: De Protestantse Kerk verwoordt in de eerste hoofdstukken van de Kerkorde wat zij gelooft en belijdt. Dit vormt de basis van haar kerkstructuur, haar organisatie, haar kerkrecht, haar ledenadministratie, haar arbeidsvoorwaarden en haar financiën.
1. De Protestantse Kerk in Nederland is overeenkomstig haar belijden gestalte van de ene heilige apostolische en katholieke of algemene christelijke Kerk die zich, delend in de aan Israël geschonken verwachting, uitstrekt naar de komst van het Koninkrijk van God.
2. Levend uit Gods genade in Jezus Christus vervult de kerk de opdracht van haar Heer om het Woord te horen en te verkondigen.
3. Betrokken in Gods toewending tot de wereld, belijdt de kerk in gehoorzaamheid aan de Heilige Schrift als enige bron en norm van de kerkelijke verkondiging en dienst, de drie-enige God, Vader, Zoon en Heilige Geest. - Beleidsplan: Het beleidsplan van de Protestantse Kerk kunt u vinden via deze link: Beleidsplan Protestantse Kerk in Nederland. Onderaan deze pagina vindt u het beleidsplan 2022 – 2026 van onze gemeente.
- Beloningsbeleid: De beloning van de predikant van onze gemeente is geregeld in de ‘Generale regeling rechtspositie predikanten’. De beloning van de overige medewerkers in loondienst, zoals kerkelijk werkers, kosters/beheerders, is geregeld in de ‘ Arbeidsvoorwaardenregeling Protestantse kerk in Nederland’.De hierop betrekking hebbende regelingen vindt u via deze link:
Generale Regelingen Protestantse Kerk in Nederland. Leden van kerkenraden, colleges en commissies ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. Alleen werkelijk gemaakte onkosten kunnen worden vergoed. - Verslag Activiteiten: De kerkenraad heeft de algemene eindverantwoordelijkheid voor het in stand houden van een levende gemeente. Dat doet zij door zoveel mogelijk gemeenteleden in te schakelen bij het plaatselijk werk. Enkele taken zijn conform de kerkorde gedelegeerd naar afzonderlijke colleges, waaronder het College van Kerkrentmeesters en het College van Diakenen. Zij waken over de financiële slagkracht van de gemeente en leggen via een jaarverslag rekening en verantwoording af aan de kerkenraad. Een uittreksel van de belangrijkste gegevens treft u hieronder aan.
- Voorgenomen bestedingen: De verwachte bestedingen (begroting) sluiten als regel nauw aan bij de rekeningen over de voorgaande jaren. Het plaatselijk kerkenwerk (of kerk-zijn) vertoont een grote mate van continuïteit: de predikanten of andere werkers verrichten hun werkzaamheden, kerkdiensten worden gehouden en ook andere kerkelijke activiteiten vinden plaats. In de kolom begroting in het overzicht onder H. is dit cijfermatig in beeld gebracht.
- Verkorte staat van baten en lasten met toelichting: Onderstaande staat van baten en lasten geeft via de kolom begroting inzicht in de begrote ontvangsten en de voorgenomen bestedingen in het verslagjaar. De kolom rekening geeft inzicht in de daadwerkelijk gerealiseerde ontvangsten en bestedingen.
De voorgenomen bestedingen voor het komende jaar zullen niet sterk afwijken van de voorgenomen bestedingen van het verslagjaar.
Toelichting
Kerkgenootschappen en hun onderdelen zorgen in Nederland zelf voor de benodigde inkomsten voor hun activiteiten. Aan de kerkleden wordt elk jaar via de Actie Kerkbalans gevraagd om hun bijdrage voor het werk van de kerkelijke gemeente waartoe zij behoren.
Soms bezit de kerkelijke gemeente ook nog enig vermogen in de vorm van woningen, landerijen of geldmiddelen. Soms is dit aan de gemeente nagelaten met een specifieke bestemming. De opbrengsten van dit vermogen worden aangewend voor het werk van de gemeente.
Kerken ontvangen geen overheidssubsidie in Nederland, behoudens voor de instandhouding van monumentale (kerk)gebouwen of een specifiek project.
Een groot deel van de ontvangen inkomsten wordt besteed aan pastoraat, in de vorm van salarissen voor de predikant en eventuele kerkelijk werkers en aan de organisatie van kerkelijke activiteiten.
Daarnaast worden de ontvangen inkomsten ook besteed aan het in stand houden van de kerkelijke bezittingen, benodigd voor het houden van de kerkdiensten (zoals onderhoud, energie, belastingen en verzekeringen) en aan de kosten van de eigen organisatie (salaris koster, eventueel overig personeel, vrijwilligers) en bijdragen voor het in stand houden van het landelijk werk.
Onder lasten van beheer zijn opgenomen de kosten voor administratie en beheer van de kerkelijke bezittingen.
Beleidsplan 2022 – 2026
Inleiding
Toen Jezus ooit zijn leerlingen twee aan twee uitzond, gaf Hij hen opdracht geen overtollige ballast mee te nemen. Geen geld, geen twee hemden. Wel sandalen voor onderweg (vgl. Marcus 6:7-9).
In onze tijd krijgen Jezus’ woorden “alleen sandalen voor onderweg” nieuwe actualiteit. In de loop der eeuwen hebben we als geloofsgemeenschap veel goeds opgedaan, waardevolle tradities als bagage voor onderweg. Tegelijk ervaren we juist in onze tijd steeds meer hoezeer eens waardevolle tradities ook tot ballast kunnen worden.
Onze samenleving kenmerkt zich door grote veranderingen (voortgaande secularisering, voortgaande individualisering, opkomst van de flexibele netwerksamenleving, digitale revolutie, toenemende globalisering etc.). Ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op. Door al deze veranderingen sluiten kerkelijke tradities en geloofsvormen steeds minder aan bij de tijd waarin wij leven. Er is behoefte aan nieuwe geloofsvormen en tradities die mensen in onze tijd kunnen aanspreken. Nieuwe geloofsvormen komen echter niet zomaar uit de lucht vallen. Ze ontstaan gaandeweg in een zoeken naar een verbinding van geloof en context. De veranderingen in onze tijd dagen ons daarom uit om ons te bezinnen op onze geloofsbronnen, en terug te gaan naar de kern van ons geloof. Vanuit deze geloofskern kan er ruimte ontstaan voor mogelijke vernieuwing. Het geloof blijft maar de vormgeving daarvan verandert.
De bezinning op de kern van ons geloof vormt de basis en het uitgangspunt voor ons beleidsplan. Van hieruit kijken wij naar mogelijkheden voor vernieuwing van geloofsvormen.
Nog een laatste inleidende opmerking: Het beleidsplan is bewust kort en summier gehouden. Het richt zich vooral op hoofdlijnen en niet op details. Daardoor blijft het mogelijk bij de tijd te blijven in een snel veranderende wereld, en indien nodig, open en creatief in te spelen op veranderende omstandigheden.
Het DNA van het gemeente-zijn
Basis en uitgangspunt voor ons gemeente-zijn is het evangelie: Gods oneindige liefde voor en trouw aan mensen en alle schepselen zoals verwoord in de Thora en de Profeten, en aan het licht gekomen in Jezus Christus. Gods liefde en trouw vormt de bron van ons geloven en handelen.
Ons geloof krijgt gestalte in drie dimensies.
* de vertrouwelijke omgang met God
* de gemeenschap met elkaar
* de dienst aan de wereld
Deze drie dimensies samen zijn het DNA van de gemeente van Christus. Zij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het één kan niet zonder het ander. Als we één van de drie loslaten, verandert het karakter van het DNA.
De omgang met God wordt, zonder om te zien naar de ander, een persoonlijke zelfgerichte feel-good spiritualiteit. De dienst aan de wereld zonder omgang met God wordt een soort liefdadigheid of activisme. Als de gemeenschap met elkaar los komt te staan van de andere twee dimensies verwatert het tot een vriendenclub en heeft het niets meer te maken met de kern van gemeente-zijn.
Het hart van onze gemeente is de viering, waar deze drie dimensies alle drie min of meer samenkomen. De dimensies komen op verschillende wijze ook aan het licht in andere activiteiten, in het pastoraat, in diaconale activiteiten, in gesprekskringen en andere activiteiten. In de ene activiteit komt de ene dimensie meer naar voren, in een andere activiteit een andere dimensie.
Om volwaardig gemeente van Christus te kunnen zijn alle drie dimensies en bijbehorende activiteiten nodig. Óók in de toekomst.
Om gemeente van Christus te kunnen zijn in de wereld van vandaag is het wel nodig – naast de bestaande vormen – naar andere vormen te zoeken voor onze activiteiten. De tijd zal leren welke vormen aanspreken.
Hieronder volgt een aantal suggesties voor de komende jaren.
Beleidsvoornemens
Vieringen
– meer alternatieve vieringen met dialoog en gesprek naast de bestaande meer traditionele vormgegeven vieringen
– meer gebruik maken van moderne media zoals laptop en beamer in vieringen
– gebruik maken van sociale media in vieringen
– alternatieve vieringen/bijeenkomsten voorbereiden met niet gemeenteleden uit onze dorpen
– meer diversiteit in muzikale begeleiding
Pastoraat
– wijkteams gaande houden
– het bestaande pastoraat gericht op crisispastoraat en ouderen handhaven
– meer aandacht voor 50-minners: zo mogelijk alle 50-minners benaderen
Diaconaat
– bestaande activiteiten voortzetten
– samenwerking met Rheden verder uitbouwen
– zoeken naar evt. samenwerkingsvormen buiten kerkelijke kring
Vorming en Toerusting
– huidige kringen voortzetten
– blijven zoeken naar mogelijkheden voor gesprekskring 50-minners
– samenwerking met buurgemeenten zo mogelijk intensiveren
Samenwerking
– oecumenische activiteiten RvK Veluwezoom voortzetten
– samenwerking met buurgemeenten intensiveren, in het bijzonder met Rheden
– in Ellecom samen met dorpsgenoten activiteiten ontwikkelen in de Nicolaaskerk
Nicolaaskerk en Eltheto-kapel
– bestaande twee kerkgebouwen zo lang mogelijk open houden voor vieringen en andere activiteiten
– onderzoek naar functionelere gebruiksmogelijkheden Nicolaaskerk bijv. door vervanging van banken
– openstellen van kerkgebouwen in geval van calamiteiten/gebeurtenissen met grote gevolgen
Andere plannen
– in gemeenteverband: gemeentereis organiseren (evt. samen met anderen)
– in ruimer verband: pelgrimages/wandelingen organiseren in de regio
– in ruimer verband: mensen buiten onze gemeente vragen waar zij behoefte aan hebben, en daar creatief op inspelen in aansluiting bij de kern van ons gemeente-zijn.