Amnesty-International

Elke eerste zondag van de maand is er in onze kerk aandacht voor het werk van Amnesty-International.

Voor deze maand mei hebben wij weer 2 schrijfacties.

Abdullohi Shamsiddin uit Tadzjikistan

 Op 18 januari 2023 zette Duitsland Abdullohi Shamsiddin op het vliegtuig terug naar Tadzjikistan nadat zijn asiel werd afgewezen. De nationale veiligheidsdienst arresteerde hem meteen bij aankomst vanwege banden met een in Tadzjikistan verboden oppositiepartij. Op 29 maart werd hij veroordeeld na een uiterst oneerlijk proces.

Hij kreeg 7 jaar celstraf. Het is nog steeds niet bekend waar Shamsiddin wordt vastgehouden. Hij loopt groot risico op marteling.

Schrijf vóór 1 juli 2023 naar de autoriteiten van Tadzjikistan. Roep hen op om Abdullohi Shamsiddin onmiddellijk vrij te laten. Intussen moet hij contact kunnen krijgen met zijn familie en advocaat. Download hier de brief

Marfa Rabkova uit Belarus

Marfa Rabkova uit Belarus heeft op 28 februari 2023 in hoger beroep 14 jaar en 9 maanden celstraf gekregen. Een absurd hoge straf. Ze heeft niets misdaan. Ze wordt enkel gestraft omdat ze werkte voor de bekende mensenrechtenorganisatie Viasna, die inmiddels in Belarus verboden is. Rabkova zit al sinds september 2020 vast.

Rabkova werd veroordeeld wegens onder meer ‘het voorbereiden van massarellen’ en ‘betrokkenheid bij een criminele organisatie’. Dit zijn valse aanklachten. Ook de voorzitter van Viasna en Nobelprijswinnaar Ales Bialiatski kreeg op 3 maart 2023 een lange gevangenisstraf vanwege zijn inzet voor de mensenrechten in Belarus.

Schrijf vóór 1 juni 2023 naar de minister van Buitenlandse Zaken van Belarus. Roep hem op om Marfa Rabkova onmiddellijk vrij te laten. Download hier de brief

De brieven zijn te versturen per e-mail. Het mailadres vindt u in de kop van de brief. U kunt ze ook uitprinten en dan als brief versturen.