Amnesty-bericht

Wereldwijd voert Amnesty actie voor vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid. Elke eerste zondag van de maand hebben ook wij in onze kerk aandacht voor het werk van Amnesty, zo ook de eerste zondag van februari. Per e-mail kun je direct online een brief naar de autoriteiten sturen. De bijbehorende brief is bijgesloten.

Deze maand schrijven we voor:

China

De Oeigoerse Gulshan Abbas kreeg in China 20 jaar cel na een geheim proces. Waarschijnlijk omdat haar familie in de VS actievoerde voor het lot van de Oeigoeren. Kom voor haar in actie!
Abbas verdween in september 2018 plotseling. Dat gebeurde kort nadat haar zus in de VS een toespraak had gehouden over de tot een miljoen Oeigoeren die in China opgesloten zitten in ‘heropvoedingskampen’. Daar worden ze gehersenspoeld en gemarteld.

Pas in december 2020 hoorde Gulshans familie dat ze in maart 2019 tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld was, wegens ‘deelname aan georganiseerd terrorisme, hulp bij terroristische activiteiten en ernstige verstoring van de maatschappelijke orde.’ Maar haar straf heeft zeer waarschijnlijk te maken met het activisme van haar zus, want China duldt geen enkele vorm van kritiek op de behandeling die de Oeigoeren ten deel valt. Gulshans gezondheid is slecht en ze heeft dringend medische zorg nodig.
De brief stuurt u naar de Chinese Ambassade. Wij vragen om haar vrijlating en informatie over haar situatie voor haar familie.    China – G Abbas

Turkije

Mehmet Siddik Mese zit in een Turkse gevangenis op beschuldiging van fraude. Daar werd hij met houten knuppels langdurig geslagen: op zijn voetzolen, in zijn gezicht en op zijn lichaam. Hij raakte hierdoor ernstig gewond, had pijn en was duizelig.

Toch mocht hij niet naar een ziekenhuis buiten de gevangenis om behandeld te worden. De gevangenisdokter concludeerde in zijn rapport dat hij niet geslagen was. Hij werd wel naar het gevangenishospitaal gebracht, maar de enige behandeling daar bestond uit water en ijs.

In de afgelopen jaren is het aantal klachten over marteling in Turkse gevangenissen sterk gestegen.

Onderteken de brief naar de autoriteiten in Turkije. Roep hen op om de marteling van Mehmet Siddik Mese te onderzoeken en geweld tegen gevangen te stoppen.  Turkije 

Het e-mail adres staat vermeld bij de adresgegevens in de kop van de brief.

Schrijft u weer mee?