Amnesty-bericht mei 2021

Amnesty-bericht mei 2021

Rusland

Activist Mikhail Iosilevich uit Rusland kan zes jaar celstraf krijgen omdat hij volgens de autoriteiten zijn café ter beschikking stelde aan een ‘ongewenste’ organisatie. Hij wordt aangepakt vanwege zijn inzet voor vrijheid van meningsuiting en demonstratie.

De overheid opende in oktober 2020 een strafzaak tegen hem omdat hij zijn café beschikbaar zou hebben gesteld aan de ‘ongewenste organisatie’ Open Russia, voor een training van verkiezingswaarnemers. Volgens Iosilevich is dit onjuist en werd de training gehouden door een andere organisatie, de verkiezingswaakhond Golos. Hij zegt dat er geen bewijs is voor zijn betrokkenheid bij Open Russia.

‘Ongewenste organisaties’ vormen volgens de Russische overheid een bedreiging voor de staat. Sinds 2015 wordt de wet op de ‘ongewenste organisaties’ gebruikt om vooral buitenlandse organisaties die Russische maatschappelijke bewegingen en organisaties steunen te verbieden. De autoriteiten proberen zo onafhankelijke organisaties het werken onmogelijk te maken.

Voor de brief, klik op de volgende link schrijfactie-Rusland-Iosilevich.

Iran

Vier leden van de Arabische Ahwazi-minderheid in Iran zijn eind februari terechtgesteld. De autoriteiten weigeren om de lichamen van de mannen aan hun familie terug te geven.

Ali Khasraji, Hossein Silawi, Jasem Heidary en Naser Khafajian behoren tot de Arabische Ahwazi-minderheid in Iran. Ze werden in oneerlijke processen ter dood veroordeeld voor terroristische activiteiten en eind februari geëxecuteerd. In de afgelopen maanden is een sterke stijging te zien in het aantal executies van leden van de Ahwazi-en Baluchi-minderheden in Iran, die zwaar onderdrukt worden.

Mohammad Ali Amouri, Jaber Alboshokeh en Mokhtar Alboshokeh, drie andere Ahwazi-mannen, zitten onterecht levenslang gevangen vanwege hun werk voor een organisatie voor culturele rechten voor Ahwazi. Ook zij moeten onmiddellijk vrij.

Voor de brief, klik op de volgende link  schrijfactie-Iran-executies-Ahwazi