Amnesty-bericht juni 2021

Amnesty-bericht juni 2021

Algerije

Journalist Rabah Kareche uit Algerije publiceerde op 18 april een artikel over de achterstelling van de Toeareg-bevolking in het zuiden van zijn land. De autoriteiten pakten hem nog dezelfde dag op en beschuldigen hem onder meer van ‘het verspreiden van nepnieuws’.      Er hangt hem een gevangenisstraf van 23 jaar boven het hoofd.

De Algerijnse overheid heeft de grenzen van de provincie Tamanrasset aangepast. Dit is in het nadeel van de lokale Toearegs, die zich verzetten tegen discriminatie en achterstelling. Rabah Kareche interviewde een lokale Toeareg-leider hierover.

Het is niet de eerste keer dat Rabah in de problemen kwam vanwege zijn journalistieke werk en zijn arrestatie past in een patroon van recente mensenrechtenschendingen door Algerijnse autoriteiten.

Voor de brief, klik op de volgende link   ai 06-21 Algerije

Sri Lanka

Ahnaf Jazeem is een dichter en docent uit Sri Lanka. Een jaar geleden werd hij opgepakt op grond van Sri Lanka’s uiterst strenge anti-terrorismewet. Zijn arrestatie houdt verband met de publicatie van een verzameling gedichten geschreven in de Tamil taal

Pas tien maanden na zijn arrestatie kreeg Ahnaf voor de eerste keer zijn advocaat te spreken. Volgens zijn advocaat werd Ahnaf, die Tamil spreekt, in de gevangenis gedwongen om zijn handtekening onder documenten te zetten die hij niet begreep, omdat ze geschreven waren in een taal die hij niet kon lezen.

Ahnaf Jazeem behoort tot de moslimminderheid in Sri Lanka. Moslims, die ongeveer 9 procent van de bevolking uitmaken, worden er steeds vaker het slachtoffer van marginalisering en discriminatie.

Wij roepen de autoriteiten van Algerije en Sri Lanka op,  Rabah Kareche en Ahnaf Jazeem onmiddellijk vrij te laten.

Voor de brief, klik op de volgende link   ai 06-21 Sri Lanka